21.5.10
6) risotto z groszkiem
Podobno jest wiosna.
Skład: ryż do risotto (niepełna szklanka na osobę), białe wino (około ½ szklanki na osobę), bulion (około 3-4 szklanek na osobę, tak by wystarczyło), groszek (mrożony lub świeży, nie z puszki) w ilości według uznania, sporo natki pietruszki, cebula (szuka na osobę), czosnek, sól, pieprz, oliwa, ser parmezanopodobny.
Cebulę należy zeszklić na oliwie, następnie dodać czosnek i ryż. Odczekać chwilę, by ryż dobrze obtoczył się w oliwie. Dodawać stopniowo wino (a później bulion) aż ryż będzie ugotowany (za każdym razem odczekując kilka chwil by ryż zdążył wchłonąć płyn). W końcu dorzucić groszek, starty ser i drobno pokrojoną pietruszkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać.
©Michael Smith.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ech, od dłuższej chwili się łamię czy by nie spróbować, ale strasznie się boję, że mi nie wyjdzie :(.
ReplyDeletedzisiaj robimy vel. dominika robi a ja rozkazuje. mniam.
ReplyDeleteo, jakaś nowa definicja? rozkazywanie = ciche siedzenie z nosem w klawiaturze?
ReplyDeleteno, już chciałam polemizować z labelem 'szybko', ale widzę, że jednak go nie ma :).
ReplyDeletemniammniammniam, smakowalo!
ReplyDelete