6.5.10

3) szparagi


Największym światowym producentem szparagów są Chiny, które wytworzyły 88% światowej produkcji w 2004 roku. Drugim z kolei producentem jest Peru, trzecim USA (odpowiednio 3% i 1.6%). W Europie dużo szparagów jedzą Niemcy (14,5% światowego importu i pierwsze miejsce wśród europejskich producentów), Hiszpanie i Portugalczycy. Fascynujące.

Niemcy wiedzą, że ze szparagów można zrobić różne wspaniałości. Warto brać z nich przykład.

skład: szparagi (około 6-8 sztuk na osobę, mogą być mrożone), świeża szałwia, penne, czosnek, śmietana, masło, oliwa, sól, pieprz, grana padano do pospania.

zblanszować szparagi w osolonej wodzie, odcedzić, smażyć przez minutę na maśle z czosnkiem i szałwią, dodać sporo śmietany, wymieszać. jeść.

2 comments:

  1. jeśli do smażenia oprócz masła dodasz oliwę, nie spali się, a równocześnie nabierze tego wspaniałego, maślanego aromatu:) polecam www.rozkoszepodniebienia.com dla miłośników dobrego jedzenia :)

    ReplyDelete
  2. ja bym nie spała z grana padano, znam lepsze sposoby na sen.
    yours truly,
    grammar nazi

    ReplyDelete