6.5.10
3) szparagi
Największym światowym producentem szparagów są Chiny, które wytworzyły 88% światowej produkcji w 2004 roku. Drugim z kolei producentem jest Peru, trzecim USA (odpowiednio 3% i 1.6%). W Europie dużo szparagów jedzą Niemcy (14,5% światowego importu i pierwsze miejsce wśród europejskich producentów), Hiszpanie i Portugalczycy. Fascynujące.
Niemcy wiedzą, że ze szparagów można zrobić różne wspaniałości. Warto brać z nich przykład.
skład: szparagi (około 6-8 sztuk na osobę, mogą być mrożone), świeża szałwia, penne, czosnek, śmietana, masło, oliwa, sól, pieprz, grana padano do pospania.
zblanszować szparagi w osolonej wodzie, odcedzić, smażyć przez minutę na maśle z czosnkiem i szałwią, dodać sporo śmietany, wymieszać. jeść.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
jeśli do smażenia oprócz masła dodasz oliwę, nie spali się, a równocześnie nabierze tego wspaniałego, maślanego aromatu:) polecam www.rozkoszepodniebienia.com dla miłośników dobrego jedzenia :)
ReplyDeleteja bym nie spała z grana padano, znam lepsze sposoby na sen.
ReplyDeleteyours truly,
grammar nazi