26.11.10

11) zupa prosto z dalekiego wschodu


Długo nic nie jadłem.

Skład (tak dla dwóch osób): 200-300g steku, makaron ryżowy, cząstka imbiru wielkości połowy kciuka, groszek, młody szpinak, bulion z krowy, kolendra, limonka, chilli, 5 smaków do smaku, sos sojowy, oliwa, sól.

Procedura składa się z czterech etapów:

W pierwszej kolejności przygotujemy płynną cześć. Do litra bulionu wrzucamy starty imbir, dodajemy sos sojowy oraz pół limonki. Gdy już się pogotuje przez chwilę, dorzucamy groszek i zdejmujemy naczynie z kuchenki.

W międzyczasie namaczamy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Trzeci etap stanowi podsmażenie steku, natartego piątym smakiem, niewielką ilością soli i oliwą. Pamiętajmy by rozgrzać mocno patelnię. Wystarczy pięć, może sześć minut.

Wreszcie, na koniec, rozkładamy makaron, szpinak oraz pokrojony stek w przygotowanych wcześniej miskach. Zalewamy wszystko płynem i posypujemy kolendrą oraz poszatkowanym drobno chilli.

Smacznego.

©Dżejmi <3

No comments:

Post a Comment